Tümosan’ın gözü pazar liderliğindeTraktör üretiminde 37 yıllık köklü bir geçmişe sahip, Borsa İstanbul’un (BİST) ise en genç sanayi şirketi Tümosan Motor ve Traktör Sanayi (TÜMOSAN), gözünü pazar liderliğine dikti. Traktör üretimi ve hafif hizmet, kamyon ve ağır kamyonlar için dizel motor üretimi amacıyla 1976 yılında kurulan, 1993’te özelleştirme kapsamına alınan, 2004’te ikinci özelleştirme ihalesi sonucunda Albayrak Grubu şirketlerinden Alçelik tarafından satın alınan Tümosan şimdi kendi traktörü üzerinde kendi motorunu kullanıyor. 2023’e varmadan pazar lideri olmayı hedefleyen Şirket, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 8 aylık verilerine göre yüzde 15’lik pazar payıyla sektörde ikinci sırada bulunuyor. Pazarın lideri ise Koç Grubu ve CNH ortaklığı olan Türk Traktör.
Tümosan’ın Konya’daki fabrikasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, geçen yılın Aralık ayında halka açılan şirketin, bu yılın ilk dokuz ayında cirosunu yüzde 49,6 arttırarak 302.4 milyon liraya çıkardığını, net kârını ise yüzde 105,5 arttırarak 41.1 milyon liraya yükselttiğini söyledi.
Türkiye’nin traktör üretim kapasitesinin yaklaşık 100 bin adet olduğunu, Tümosan olarak ise tek başlarına Konya’daki üretim üssünde yılda 45 bin adet traktör, 75 bin adet de motor üretim kapasitesine ulaştıklarını ifade eden Öğün, “Hedefimiz, 2023 yılına varmadan pazar lideri olmak. Sadece traktör konusunda değil, inşaat, hasat makineleri ve diğer bazı ekipmanlar konusunda da söz sahibi olmak istiyoruz. Avrupa’da ciddi bir ihracatçı marka haline gelmeyi amaçlıyoruz. Başta 115 HP gücündeki Maxima serimiz olmak üzere özgün tasarım ve rekabetçi teknolojiye sahip ürünlerimizle öncelikle AB pazarına kolayca girebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.
YAŞLI FİLO
Halihâzırda Türkiye’de 1.5 milyon traktörün kullanımda olduğunu belirten Kurtuluş Öğün, bu traktörlerin yaş ortalamasının AB standartlarının çok üstünde olduğuna dikkat çekti. Öğün, “Türkiye’de kullanımda olan traktörlerin yaş ortalaması 23 yıl. Avrupa ülkelerinde yaş ortalaması ise 10 yıl. Bunun hem ülkemize, hem de çiftçimize çok fazla zararı dokunuyor. Yaşlı traktör filosunun yenilenmesinin milli ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu kapsamda, Türkiye’de mevcut olan 700 bin traktörün kısa sürede değişebilmesi elbette mümkün değil. Bu dönüşüm sürecinin 10 yıla yayılabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Yüzde 100 yerli üretim çok yakın
Son üç yılda sektörde 100 beygir gücünün üzerindeki traktör satışlarının arttığını, ancak bu segmentteki yabancı menşeili traktörlerin yedek parça ve servis maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle Türkiye’de yaygınlaşamadığını belirten Öğün, bu nedenle yüzde 100 yerli traktör üretiminin öneminin altını çizdi. Öğün, “Tümosan olarak bu açığı kapatmak üzere İTÜ Teknopark bünyesinde sürdürdüğümüz Ar-Ge çalışmalarımız son aşamasına geldi. Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli, yüksek beygir gücüne sahip traktörlerini üretmek üzere gereken altyapıya şu anda sahip durumdayız” dedi.
ERBAKAN’IN RÜYASI GERÇEKLEŞECEK
Öğün ayrıca, 2015 sonu itibarıyla kamyon ve otobüslerde kullanılacak motorları üretebilecek konumda olacaklarının altını çizdi. Necmettin Erbakan’ın Tümosan’ı savunma sanayine yönelik kurduğunu hatırlatan Öğün, Otokar’ın yaptığı Altay Tankı’nın motorunun üretimine talip olduklarını söyledi. Öğün, bu üretimi yapmaları durumunda savunma sanayinde ileri bir adım atabilecek duruma geleceklerini ifade etti.
Yabancıya hisse satılacak
Tümosan, geçen yılın Aralık ayında halka açılmıştı. Şirketin yüzde 26’sı halka arz edilirken, ana ortak Ereğli Tekstil borsadan yaptığı alımlarla halka açıklığı yüzde 17,08’e kadar düşürdü. Geçen ayın sonunda 2 milyon adet hisseyi yabancılara satan Ereğli Tekstil’in elinde halen halka arzdan sonra aldığı 8.6 milyon adet hisse bulunuyor. Tümosan Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, bu hisselerin de hisse başına 7 liranın altında olmamak kaydıyla yabancı yatırımcılara satılacağını ifade etti.
“BUNLAR İNŞAAT YAPAR”
Tümosan Konya’da 1.6 milyon metrekare alan üzerine kurulu 93 bin metrekare kapalı alan içerisinde faaliyet gösteriyor. Albayrak Grubu’nun Tümosan’ı satın aldığı dönemde Konya’da bazı çevrelerin, “Bunlar traktör falan üretmez. Böyle büyük bir arazide inşaat yaparlar” inancında olduğunu belirten Kurtuluş Öğün, buna karşılık kendilerinin sanayiden vazgeçmediğini söyledi. Bilançodaki rakamların çekingenliğine dikkat çeken Öğün, “Bizim bilmediğimiz bir işti. Bu yüzden de yavaş ama öğrenerek gidiyoruz. Çıraklığı geçtikten sonra hızlanacağız” dedi. Öte yandan TMSF’nin Çukurova Grubu’nun borcundan dolayı el koyduğu BMC’ye de Albayrak Grubu’nun talip olduğu ileri sürülüyor.
İhracat zor
Gazetecilerin soruları üzerine Romanya, Bulgaristan, Almanya’ya ihracatlarının devam ettiğini söyleyen Kurtuluş Öğün, ancak ihracatın kendileri için çok güç olduğunu belirterek, “Marka olmadan ihracat yapmak çok zor” dedi. Avrupa’ya ileri teknoloji ürünleri satmayı hedeflediklerini anlatan Öğün, Türkiye’de ciddi bir potansiyel bulunduğunu, önceliklerinin bu potansiyeli değerlendirmek olduğunu kaydetti.
İŞTE RAKAMLARLA TÜMOSAN
* 1976 yılında kuruldu
* 1981’de ilk yerli dizel motoru üretti
* 1983’te traktör üretimine başladı
* 1993’te özelleştirme kapsamına alındı
* 2004’te Albayrak Grubu’na satıldı
* 2012’de halka açıldı
* 10 seride 22 ana model altında toplam 202 model traktör üretiyor.
* AB emisyon standardı Stage IV’e uygun yeni nesil dizel motor üretiminde optimizasyon çalışmaları sürdürülüyor.
* 115-125 beygir traktörlerin TÜBİTAK destekli Ar-GE çalışmaları tamamlanarak satış aşamasına geçildi.
* 121’i beyaz yakalı ve 286’sı mavi yakalı olmak üzere 407 çalışanı bulunuyor.
* 90-99 beygir segmentinde 8095 ve 8195 modelleriyle yüzde 33,8 pazar payı ile liderliğini sürdürüyor.
* 100-109 beygir segmentinde 8105 modeliyle yüzde 41 pazar payı ile lider konumunda bulunuyor.
* Satışları, Eylül 2013’te 2012’nin aynı dönemine göre yüzde 49,61 artışla 302.409.503 TL’ye yükseldi.
* Net dönem kârı Eylül 2013’te 2012’nin aynı dönemine göre yüzde 105,51 artışla 41.167.555 TL olarak gerçekleşti.
* 2012 yılsonu rakamlarına göre 2013’te borçlarında yüzde 48 azalma, özsermayesinde ise yüzde 39 artış elde etti.
------------------------------------------------------------------------------------------
TUMOSAN, YERLI KAMYON VE OTOBUS MOTORU ICIN DE KOLLARI SIVADI
SABAH GAZETESI INTERNET SITESINDE YAYINLANAN HABERE GORE; TURK MOTOR VE
TRAKTOR SANAYI, (TUMOSAN) SIMDI DE OTOBUS VE KAMYON MOTORU URETIMINE BASLIYOR.
ISTANBUL TEKNIK UNIVERSITESI ILE BIRLIKTE CALISAN SIRKET, DIZEL MOTORUN SERI
URETIMINE 2015'TE GECECEK. YENI NESIL MOTOR YUZDE 100 YERLI URETIM OLACAK.
SOZKONUSU HABERE ASAGIDAKI LINKTEN ULASABILIRSINIZ:
HTTP://WWW.SABAH.COM.TR/EKONOMI/2013/11 ... ORU-2015TE-MATRIKS-