Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.S. Sayfa No: 1 SERĐ:XI NO:29 SAYILI TEBLĐĞE ĐSTĐNADEN HAZIRLANMIS YÖNETĐM KURULU FAALĐYET RAPORU 1. Raporun Dönemi 01.07.2012 – 30.09.2012 2. Sirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, islemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin ettiği her türlü maden ve madenden üretilmis maddeyi islemek, saflastırmak, arıtmak, elektrik enerji ve buhar ihtiyacını karsılamak üzere kojenerasyon santralleri kurmak, bunları isletmek, enerji fazlasını satmak, cam, maden ve maden türevlerinden her türlü elyaf üretimi ve bu elyaflardan her nevi ürünü üretmek, elektrik üretimi ve dağıtımı ile ilgili santraller kurmak, bunları isletmek, islettirmek ve satmaktır. 3. Đsletmenin Performansını Etkileyen Etmenler Madencilik ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Sirketin üretimi mevsimsel kosullardan etkilenmektedir. Bunun dısında madencilik, yerkabuğunda yer alan ve homojen bir sekilde dağılmamıs elementlerin çıkarılması isi olduğundan standart endüstriyel üretimin doğasından farklıdır. Üretim miktarı talep sabit olsa bile değisebilmektedir. Bu değisimi belirleyen etmenler daha çok tüvenan cevherin artan ya da düsen tenör oranı ile bölgedeki hava kosulları olarak değerlendirilmektedir. Sirket yönetimi dıssal kosulların olumsuz etkilerini minimuma indirmek için üretim alanı çevresinde gerekli önlemleri alırken, isletme içinde etkin bir sekilde tuttuğu lojistik destek merkeziyle mekanik aksamaların mümkün olduğunca önüne geçmekte, isletmekte olduğu madeni, tenörü zengin alanlara doğru gelistirmeye çalısmaktadır. Diğer yandan asfaltit madeni de iklim sartlarından etkilenmektedir. Bakır fiyatındaki gelismeler, fiyat Londra Metal Borsası’nda belirlenmekte olduğundan dıssal kosullara bağlıdır. 4. Đsletmenin Gelisimi Hakkındaki Öngörüler 2012 yılı için 90.000-95.000 ton arasında üretim hedeflenmektedir. Asfaltit üretimininse 300.000 ton olması hedeflenmektedir. Sirketin konsantre bakır kapasite artırım yatırımları devam etmektedir. 2013 ve sonrasında yeni üretim alanlarının kullanılmasına ve kapasite artırım yatırımının bitmesine bağlı olarak konsantre bakır üretiminde 150.000 WMT ye ulasılması hedeflenmektedir. Sirketin Micromine sirketine yaptırdığı rezerv çalısmasına göre Madenköy’deki bakır yataklarının kanıtlanmıs rezervi yaklasık 31 Milyon ton tüvenandır. Olası rezervler ise yaklasık 39 milyon ton tüvenan olarak belirlenmistir. Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.S. Sayfa No: 2 SERĐ:XI NO:29 SAYILI TEBLĐĞE ĐSTĐNADEN HAZIRLANMIS YÖNETĐM KURULU FAALĐYET RAPORU Diyarbakır Havzası, Siirt Đli Sirvan-Tarihler Mevkii’nde 50.5 MW kurulu güçte bir hidroelektrik santrali kurma ve isletme izni Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan alınmıstır. Ceyhan’da ve Edirne’de 423 MW kurulu güçte birer doğalgaz çevrim santrali için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na basvuru yapılmıstır. 5.Üretim ve Satıstaki Gelismeler 01.07.2012-30.09.2012 tarihleri arasında 54.601.331 net satıs gerçeklestirilmistir. Bu satıs hasılatının yaklasık %80’ini bakır ürünü satısları olusturmaktadır. Geçen yılın aynı döneminde gerçeklestirilen 60.520.698 TL tutarındaki satısa göre, yaklasık %11 hasılat düsüsü gerçeklesmistir. Bu düsüste bakır fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre düsük seviyede seyretmesi etkili olmustur. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 20.334 WMT olarak gerçeklestirilen konsantre bakır üretimi bu yıl aynı dönemde 21.208 WMT olarak gerçeklesmistir. Asfaltit madeninde ise bir önceki yılın aynı döneminde 114.108 ton olarak gerçeklesen üretim ve satıs bu yıl üçüncü çeyrekte 103.662 ton olmustur. 6.Ürün Fiyatındaki Gelismeler Asağıdaki grafikte bakır fiyatlarında ilk üç çeyrekte gerçeklesen hareketler görülmektedir. Yıla 8000 doların altında baslayan bakır, hızla 8500 dolar seviyesine yükselmis, ancak Mayıs ayından itibaren düsüse geçerek bir süre 7500 dolar seviyesinde dalgalanmıs, Eylül ayından itibaren yeniden yükselis trendine girerek dönemi 8000 dolar seviyesinin biraz üzerinde kapatmıstır. Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.S. Sayfa No: 3 SERĐ:XI NO:29 SAYILI TEBLĐĞE ĐSTĐNADEN HAZIRLANMIS YÖNETĐM KURULU FAALĐYET RAPORU 7.Temel Göstergeler Sirketin 30.09.2011 ve 30.09.2012 mali dönemlerine iliskin bazı mali oranları asağıdaki tablolarda verilmistir. Faaliyetlere Göre Brüt Karlılık Oranları 30.09.2012 30.09.2011 Konsantre Bakır 58 64 Asfaltit 14 20 Konsantre bakırın geçen yıl aynı dönemde yaklasık olarak %64 olan brüt karlılık oranı, düsen fiyatların etkisiyle bu yıl ilk dokuz ayda %58 olarak gerçeklesmistir. Asfaltite iliskin karlılık oranları ise, 2011 Mayıs ayında yapılan uzun vadeli kontrata göre sabit olarak belirlenmis olup iki dönem arasındaki farklılık anlasma sartlarındaki değisiklikten kaynaklanmaktadır. Toplam Karlılık Oranları 30.09.2012 30.09.2011 Net Karlılık(%) 44 61 Brüt Karlılık(%) 52 59 FAVÖK(%) 64 64 Sirketin toplam brüt karlılık oranlarında, bakır fiyatlarındaki gerileme, kapatılan bir açık ocak isletmeye ait hazırlık ve gelistirme giderlerinin amortisman yoluyla itfası gibi nedenlerle tabloda görüldüğü gibi düsme görülmektedir. Amortisman etkisi arındırıldığında FAVÖK oranlarında değisme olmadığı göze çarpmaktadır. Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.S. Sayfa No: 4 SERĐ:XI NO:29 SAYILI TEBLĐĞE ĐSTĐNADEN HAZIRLANMIS YÖNETĐM KURULU FAALĐYET RAPORU 30.09.2012 31.12.2011 Cari Oran(Dönen V/Kv Borçlar) 7.1 8.7 Toplam Borçlar/Topl Varlıklar(%) 9.6 8.3 Yukarıdaki tablodan da görüleceği gibi sirketin güçlü likidite ve özkaynak yapısı bu yılın üçüncü çeyreğinde de devam etmektedir. 8. Üretim & Kapasite Kullanım Oranı (KKO) Konsantre tesisinin ilk üç çeyrekteki kapasite kullanım oranı yıl içinde yapılan kapasite artıs yatırımları nedeniyle değismistir. Bu yılın kapasite artırımının baz yılı olması nedeniyle kapasite kullanım oranı hesaplanamamaktadır. Asfaltit üretim miktarı grup sirketlerimizden Silopi Elektrik Üretim A.S.’nin talebi çerçevesinde belirlenmektedir. 9. Yapılan arastırma ve gelistirme faaliyetleri Sirketimiz, gerek isletmekte olduğu madeni zenginlestirme ve gerekse yeni faaliyet alanları bulma ile ilgili arastırma ve gelistirme faaliyetlerini üçüncü çeyrekte de devam ettirmistir. 10. Yararlanılan Tesvikler Sirket Ocak-Eylül 2012 döneminde, sigorta tesvik priminden 914.250 TL yararlanılmıstır. 11. Yıl içinde yapılan bağıslar hakkında bilgiler Sirket, ilk üç çeyrekte toplam 799.234 TL bağıs ve yardım gerçeklestirmistir. 12. Đsletmenin Finansman Kaynakları ve Risk Yönetim Politikaları Sirketimizin kısa veya uzun vadeli önemli düzeyde finansal borcu bulunmamakta, yatırımlarında özkaynak finansmanını tercih etmektedir. Bu yöntemle Sirket gerek TL ve gerekse döviz bazında dıssal kaynak kullanımının yaratabileceği risklerden kaçınmıs olmaktadır. Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.S. Sayfa No: 5 SERĐ:XI NO:29 SAYILI TEBLĐĞE ĐSTĐNADEN HAZIRLANMIS YÖNETĐM KURULU FAALĐYET RAPORU 13.Yatırım ve Temettü Politikası Sirketin temettü politikası, gerek yıllık faaliyet raporunda ve gerekse Sirket web sitesinde açıklanan Kurumsal Yönetim Đlkeleri’nde belirlendiği sekliyle geçerlidir. Park Elektrik Üretim Madencilik San. ve Tic. A.S. Nalan Erkarakas Süleyman Uyan Yönetim Kurulu Baskanı Yönetim Kurulu Üy
_________________ ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEGİLDİR .
|