Egeli & Co’dan yatırımcıya mesajlar
Egeli & Co, Türkiye’de girişim sermayesi, bir başka deyişle risk sermayesi yatırım ortaklığı kavramının öncülerinden oldu. Gerek borsa şirketlerine gerekse halka açık olmayan özel sektör şirketlerine yaptığı yatırımlarla dikkat çekti.
Grup, son dönemde özellikle tarım ve enerji sektöründeki yatırımlarıyla adından söz ettiriyor. Egeli & Co. Tarım Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Denizli’de tarım arazileri toplayıp arpa, buğday yetiştiriyor. Yine Denizli ve İzmir’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri kurup süt üretiyor. Şimdi de Çek Cumhuriyeti’nden ithal ettikleri düvelerle organik süt üretmeye hazırlanıyor.
Egeli & Co. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı ise gerek hidroelektrik, rüzgâr, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları gerekse güneş ve doğalgaz (hibrid) çevrim santralleriyle elektrik üretip serbest tüketicilere pazarlamaya hazırlanıyor. Yine bu şirketin iştiraki KRC Gayrimenkul ise şehir otelciliği alanında yatırım ve geliştirme faaliyetlerinde bulunuyor.
Egeli & Co. Yatırım Holding’in İş Geliştirme ve Pazarlama’dan sorumlu Direktörü Elif Pehlivanlı ile grubun tarım, hayvancılık, enerji, altyapı ve gayrimenkul sektörlerindeki yatırımlarını, gelecek planlarını, halka açık şirketlerinin hisse performansını konuştuk.
4 BİNDEN FAZLA YATIRIMCIMIZ VAR
Borsagundem.com-Önce kısaca grubunuzu tanıtabilir misiniz? Hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
Elif Pehlivanlı: Egeli & Co. Finansal Yatırımlar A.Ş.’nin temelleri 2002 yılında atıldı. Aralık 2004’te Evren Yatırım Ortaklığı’nı satın aldık ve bu şirketin unvanını Egeli & Co. Yatırım Ortaklığı’na çevirdik. Şu anda grubumuzun Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören üç yatırım platformu bulunuyor: Egeli & Co. Yatırım Holding (EGCYH), Egeli & Co. Tarım Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (EGCYO) ve Egeli & Co. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (EGLYO).
Egeli & Co. Yatırım Holding, 4 binden fazla yatırımcısıyla Borsa İstanbul’un Kurumsal Yönetim Endeksi'nde işlem gören halka açık bir yatırım şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Holdingimiz 2011 yılında % 27,6 hisseyle Egeli & Co. Tarım Girişim Yatırım Ortaklığı’nın lider sermayedarı oldu. EGCYO, halen Türkiye’nin ilk ve tek tarım temalı kapalı uçlu fonu konumunda. Egeli & Co. Yatırım Holding’in % 91,7 oranında hissesine sahip olduğu EGLYO ise ağırlıklı olarak enerji ve altyapı sektörlerinde yatırım yapıyor.
AKBYO KREDİSİ YÜZÜNDEN ZARAR AÇIKLADIK
-Egeli & Co. Yatırım Holding 2012 yılını ve 2013’ün ilk çeyreğini nasıl geçirdi? Kârlılık durumunuz nedir?
Elif Pehlivanlı: Holdingimiz 2012 yılında finans sektörü faaliyetlerinden yaklaşık 6,5 milyon TL kâr elde etmesine rağmen operasyonel ve finansal giderler sonrası net dönem kârımız 1,6 milyon TL oldu. Dağıtılabilir kârımızın tamamını mayıs ayı içerisinde hissedarlarımıza temettü olarak dağıttık. 2013’ün ilk çeyreğinde finans sektörü faaliyetlerinden elde ettiğimiz kârımız 520 bin TL olurken dönem sonu zararı 1,3 milyon TL seviyesinde oluştu.
-İlk çeyrekte zarar etmenizin nedeni nedir? Önümüzdeki dönem bilançolarında da bu zarar devam edebilir mi?
Elif Pehlivanlı: EGCYH, AKBYO alımını geçen yıl aldığı krediyle finanse etmişti. Şirketin fonlarının büyük bölümü 2013’ün ilk çeyreğinde EGCYO, EGLYO gibi uzun vadeli yatırımlara yönlendiği için azalan atıl fonlar nedeniyle finans faaliyetlerinden gelen kâr azaldı, kullanılan kredinin faiz ödemesi nedeniyle dönem sonunda zarar oluştu. Vakıfbank’tan alınan 50 milyon TL’lik kredinin tamamı haziran ayı içerisinde ödendi. Bundan sonraki dönemlerde de EGCYH yönetimi piyasamızdaki finansal yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam edecektir. Hem konsolide olarak hem de bağımsız şirketimizin kârlılığını artırmayı hedefliyoruz.
TARIM YATIRIMCILARI İÇİN CAZİP FIRSATLAR SUNUYORUZ
-Yatırımlarınızda tarım sektörüne ağırlık vermenizin özel bir nedeni var mı?
Elif Pehlivanlı: BİST gıda endeksi toplam 22 şirketten oluşuyor. Ancak bu endeks az sayıda şirketin etkisi altında. Nitekim Ocak-Mart 2013 dönemi itibariyle Anadolu Efes’in, gıda endeksi şirketlerinin elde ettiği toplam hasılatın % 38’ini tek başına karşıladığı görülüyor. Bu şirketin gıda endeksindeki ağırlığı yaklaşık % 48 seviyesinde. Yatırımcılar açısından bu sektördeki riski dağıtmak için sınırlı sayıda yatırım alternatifi bulunuyor. EGCYO olarak BİST kurumsal yatırımcısı için, borsa dışındaki tarım sektörü şirketlerine de yatırım yapmaya fırsat veren halka açık bir yatırım şirketiyiz.
Öte yandan Türkiye tarım sektörü, 2012 yılında 110 milyar TL büyüklükle toplam GSYH’nın (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) % 7.8’ini oluşturdu. Türkiye, 2023 yılı itibariyle tarımsal üretimde en büyük beş ülkeden biri olmayı hedefliyor. Bu da GSYH içinde 150 milyar dolar % 7,5 paya işaret ediyor. Keza yine 2023 yılında Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının da 40 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Bu da toplam ihracat içinde % 8 paya karşılık geliyor. İşte EGCYO, bu cazip potansiyel doğrultusunda tarım sektörüne yatırım yapmak isteyen BİST kurumsal yatırımcısı için cazip bir fırsat sunmayı amaçlıyor.
ŞİRKETLERİN YATIRIMLARI VE GELECEK PLANLARI
-Yatırım yaptığınız tarım şirketleriyle ilgili bilgi alabilir miyiz? Bu şirketlerin önümüzdeki döneme yönelik hedef ve beklentileri nedir?
Elif Pehlivanlı: Tarım sektöründe Batı Tarım, Doğa Tarım ve Tolina Tarım şirketlerimizle faaliyet gösteriyoruz. Bu şirketlerin faaliyet konusu, yatırımları ve gelecek planları kısaca şöyle:
BATI TARIM
Denizli’de faaliyet gösteren Batı Tarımsal Yatırımlar A.Ş’nin faaliyet alanını ekilebilir arazilerin toplulaştırılması ve küçükbaş hayvancılık oluşturuyor. Batı Tarım, ekilebilir arazi geliştirme projesi kapsamında 2012 sonu itibarıyla yaklaşık 1.200 dekara ulaştı. 2012 yılı boyunca tarımsal arazi toplulaştırma faaliyetlerinin yanı sıra buğday ve arpa ekimini sürdüren Batı Tarım, küçükbaş hayvan çiftliği kurulması konusunda resmi mercilerden alınması gereken izinlerini tamamladı. Küçükbaş hayvan çiftliği yatırımı (Şenyayla Çiftlik projesi) dâhilinde IPARD’dan (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) 4,8 milyon TL’lik toplam yatırım bütçesinin parçası olarak 650 bin euro hibe alınması konusunda geçen hafta ön onay alındı e bu yatırıma Haziran 2013 ayı içinde başlandı. % 100 hissesi EGCYO’ya ait olan Batı Tarım için 31 Mart 2013 itibariyle arazi alımı, altyapı yatırımları ve proje çalışmaları için 2 milyon TL düzeyinde yatırım yapıldı.
DOĞA TARIM
Doğa Tarım Hayvancılık Gıda Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Denizli’nin Baklan ilçesinde, 105 dekar arazi üzerine kurulu tesislerinde süt üretiyor. 600 baş sağmal hayvan bulundurma ruhsatına sahip olan Doğa Tarım, Hastalıklardan Ari İşletme Belgesi ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’na sahip Türkiye'deki Avrupa Birliği onaylı az sayıda çiftlikten biri konumunda. 2011 yılının haziran faaliyete başlayan çiftliğin altyapısı 2012 yılında tamamlandı ve inşaat ruhsatları alındı. 2012 sonu itibariyle çiftlikte 202’si sağmal olmak üzere toplam 517 baş hayvan bulunuyor. 2013 yılında 198 hayvan kapasiteli iki ahır daha inşa edilmesi ve çiftliğe yeni sağmal hayvanların alınması planlanıyor. Yatırım sonrasında çiftliğin sağmal kapasitesinin 590 başa çıkarılması öngörülüyor. Yüzde 90 hissesi EGCYO’ya ait olan Doğa Tarım için 31 Mart 2013 itibariyle 8,3 milyon TL düzeyinde yatırım yapıldı.
TOLİNA TARIM
Süt üretimi alanında faaliyet gösterecek Tolina Tarım Hayvancılık ve Gıda Ürünleri, İzmir'in Bayındır ilçesinde 200 baş sağmal kapasitesiyle kuruldu. Grubumuzun Tolina Tarım’a ortak olmasının ardından işletmenin tekrar faaliyete geçmesi amacıyla modernizasyon çalışmaları tamamlandı ve gerekli 200 baş gebe düve ithalatı yapıldı. Ocak 2013 itibariyle ithal edilen hayvanların çiftliğe girişi ve millileştirilmesi tamamlanarak süt üretimine geçildi. İşletmenin organik süt üretimine geçişinin 2014 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. % 44 hissesi EGCYO’ya ait olan Tolina Tarım için, 31 Mart 2013 itibariyle 1.4 milyon TL düzeyinde yatırım yapıldı.
YENİ BİR ENERJİ DEVİ DOĞUYOR
-Enerji ve altyapı yatırımlarınız ne durumda? Bu alanlarda hangi şirketlerle faaliyet gösteriyorsunuz?
Elif Pehlivanlı: Temmuz 2012’de Akbank’tan Ak B-Tipi Yatırım Ortaklığı’nın hisselerini satın alma işlemini tamamladık ve bu şirketi B tipi yatırım ortaklığından girişim sermayesi yatırım ortaklığına dönüştürmek için SPK’ya başvurduk. SPK iznini takiben 31 Aralık 2012 itibariyle Egeli & Co. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (EGLYO) unvanıyla faaliyet gösteriyoruz.
EGLYO, ağırlıklı olarak enerji ve altyapı sektörlerinde yatırım yapıyor. Başta enerji ve altyapı olmak üzere yüksek değer yaratma potansiyeli olan sektörlerdeki yatırım fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirerek, yerli-yabancı kurumsal ve bireysel yatırımcılara bu sektörlerdeki büyüme potansiyelini şeffaf ve düzenlemeye tabii bir yatırım platformunda değerlendirme imkânı sağlıyor. EGLYO’nun yatırım yaptığı şirketlerin faaliyet alanları ve gelecek planları şu şekilde:
İŞTE YATIRIM YAPILAN ŞİRKETLER VE GELECEK PLANLARI
KARESİ JEOTERMAL
Şubat 2011’de EGC Yatırım Holding ve NRG Enerji’nin oluşturduğu konsorsiyum, MTA tarafından düzenlenen Balıkesir-Bigadiç-Adalı-Çeribaşı ve Balıkesir-Balya-Ilıca jeotermal saha ihalelerini kazandı. Ardından da EGC Yatırım Holding ve NRG Enerji’nin % 50 ortaklığında Karesi Jeotermal kuruldu. Eylül 2012’de söz konusu iki jeotermal işletme ruhsat alanında “Jeotermal Potansiyel Geliştirme Olanakları Araştırma Projesi” amacıyla jeolojik-jeokimyasal ve jeofizik çalışmalar yapıldı ve her bir alan için rapor hazırlandı. Bu raporlar doğrultusunda her iki sahada da sondaj çalışmalarına başlanması planlanıyor. 31 Mart 2013 itibariyle 794 bin TL düzeyinde yatırım yapıldı.
ENDA ENERJİ
1993 yılından bu yana enerji sektöründe faaliyet gösteren Enda, başta yenilenebilir enerji olmak üzere yatırımcı sıfatıyla her türlü üretim teknolojilerinin yanı sıra enerji yatırımı projeleri geliştiriyor, yatırımlar gerçekleştirip üretim santralleri işletiyor, enerji ticareti yapıyor.
Enda Enerji, 2004 yılından itibaren serbest tüketici kapsamına giren özel ve tüzel kişilere elektrik enerjisi temin ediyor. Hem yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretmesi hem de doğalgaz santrallerine sahip olması sayesinde kesintisiz elektrik sağlayabiliyor. Böylece tüketicilere yıl boyunca uygun birim fiyattan elektrik tedarik edebiliyor. Enda Enerji'nin hidroelektrik, rüzgar enerjisi, jeotermal ve doğalgaz dâhil olmak üzere enerji sektöründe Gönen HES, Pamuk HES, Su Enerji, Antalya Enerji, Akçay HES, Argenda, Tuzla JES, Egenda, Yaylaköy RES, RES İYTE, Tirenda, Solenda ve İzmir Teknoloji unvanlarıyla faaliyet gösteren çeşitli bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunuyor.
Haziran ayında devreye giren Eğlence 1 ve Eğlence 2 hidroelektrik santralleriyle birlikte Enda ve iştiraklerinin toplam kurulu gücü 296 MW’ye (megavat) ulaştı. Haziran 2013 itibariyle işletmede 9 adet santrali bulunuyor. Önümüzdeki dönemde 1 hidroelektrik ve 5 rüzgâr olmak üzere toplam 6 proje daha devreye alınacak. 2014 sonu itibariyle 161 MW’lik ek kurulu gücün devreye girmesi planlanıyor. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle % 4,35 hissesi EGLYO’ya ait olan Enda Enerji için, 5,1 milyon TL düzeyinde yatırım yapıldı.
EGC ENERJİ
EGC Enerji, 19 Eylül 2011 tarihinde EGCYH tarafından kuruldu. Bu şirketimizin faaliyet konusu yenilenebilir ve/veya temiz enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimi alanında tesis kurulması, mevcut tesislerin kiralanması, satın alınması, elektrik enerjisi üretim ve satışını içeriyor.
EGC Enerji, Türkiye’de ilk defa uygulanması düşünülen hibrid teknolojisiyle ISO standartlarında toplam 137,1 MW kurulu güce ve 811 GWh/yıl üretim kapasitesine sahip, güneş enerjisinin entegre edileceği doğalgaz elektrik üretim santralinin Ege Bölgesi’nde kurulması için 2 Mart 2012’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na lisans başvurusunda bulundu. Halen lisans alım süreci devam ediyor. Lisans başvurusu kapsamında Ekim 2012’de Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), EGC Enerji’nin bağlantı ve sistem kullanımı konusunda olumlu görüş bildirdi.
KRC GAYRİMENKUL YATIRIM
KRC Gayrimenkul, şehir otelciliği alanında yatırım ve geliştirme faaliyetlerinde bulunuyor. Bu şirketimizin gerçekleştirmeyi planladığı şehir oteli projelerini, uluslararası zincir otel işletmeciliği alanında önde gelen bir işletmeci tarafından işletilmesi planlanıyor. KRC Gayrimenkul, öncelikle İstanbul Bayrampaşa merkezdeki arazisinde bir şehir oteli kurmak için çalışmalarını tamamlamış, ruhsat işlemlerini yürütmektedir. Bu projeyle ilgili uluslararası zincir otel işletmecileriyle görüşmelere başlandı. Kısa sürede şartları uygun bulunan bir işletmeciyle gerekli anlaşmanın sağlanması hedefleniyor. KRC Gayrimenkul, başka projelerin de geliştirilmesine uygun olacak arazilerin belirlenmesi yönünde çalışmalarına devam ediyor
YATIRIMCILARIN ÇABALARIMIZI TAKDİR EDECEĞİNE İNANCIMIZ TAM
-Egeli & Co. Yatırım Holding hisselerinin borsadaki performansını nasıl buluyorsunuz? Hisse fiyatının şirketinizin gerçek değerini ne derece yansıttığını düşünüyorsunuz?
Elif Pehlivanlı: Gerçek değerini yansıtmadığını inanıyoruz. Bu amaçla, tüm paydaşlarımızla iş modelimizi paylaşmaya devam ediyor; yatırım sürecinde hissedarlarımıza katma değer sağlayacak projeleri araştırarak hayata geçiriyoruz. Reel sektördeki getirilerden faydalanmak isteyen tüm yatırımcılara büyüyen sektörlerdeki özel (halka açık olmayan) şirketlere yatırım yapma imkânı sunuyoruz. Bunun takdir göreceğine ve hisse değerine önümüzdeki dönemde yansıyacağına inancımız tam.
-Son olarak yüklü miktarda Mataş hissesi satarak dikkatleri çektiniz. Bu satış kararınızın gerekçesi neydi?
Elif Pehlivanlı: EGCYH ve diğer grup şirketlerimiz, atıl fonların değerlendirilmesi amacıyla dönem dönem halka açık şirketlerin hisse senetlerinde işlem yapıyorlar. Her yatırım kendi özelinde genel yatırım ortamı ve koşulları dikkate alınarak yöneticilerimiz tarafından değerlendiriliyor ve duruma göre gerekli aksiyonlar alınıyor.
-----------------------------------------------
_________________ *** KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR **** *** BURADA YAZANLARA VEYA YORUMLARA GÖRE HAREKET EDERSENİZ TÜM PARANIZI KAYBEDEBİLİRSİNİZ *** *** HABER, BİLGİ VE YORUMLARI KENDİ AKIL SÜZGECİNİZDEN GEÇİREREK SON KARARI KENDİNİZ VERİNİZ ***
|