26 Tem 2012 (10:39)
BİM'in CEO'su Aykaç RetailNews'e konuştu
BİM’in CEO'su Aykaç, üreticilerin ve perakendecilerin merak ettiği önemli gelecek stratejilerini Retail News ile paylaştı.
BİM’İN CEO’SU GALİP AYKAÇ’TAN GELECEK STRATEJİLERİ
Türkiye’de perakende sektörüne yüksek indirimli iş modelini tanıtan BİM, 1995 yılında 21 mağaza ile yola çıktı. Bugün 3500’ün üzerinde mağazaya ulaşan firma, geçtiğimiz dönemde Fas’taki yatırımlarıyla yurtdışına da açıldı. Rekabetin çıtasını sürekli yükselten BİM, hem perakendecilerin hem de üretici firmaların rakibi konumunda... BİM’in perakende dünyasındaki kendine özgü konumunu ve önümüzdeki dönemdeki yatırımlarını firmanın CEO’su Galip Aykaç ile konuştuk. BİM’in Avrupa’da yatırım yapmayacağının altını çizen Aykaç, üreticilerin ve perakendecilerin merak ettiği önemli gelecek stratejilerini Retail News ile paylaştı.
RÖPORTAJ: CAN ULUDAĞ
BİM REKABET İSTİYOR
Ülkemizde indirim konseptinin açık ara ile liderisiniz. Dünya liginde de hızla yükseliyorsunuz. Ulusal ve uluslararası arenada, büyüme politikanızda odaklandığınız temel alanlar neler?
Odaklandığımız temel nokta kaliteyi yüksek, maliyetlerimizi ise en düşük seviyede tutmak... Bu da müşterilerimize düşük fiyat olarak yansıyor. Kaliteden ödün vermeden uygun fiyatlar sunarak müşteri memnuniyetini ve bağlılığını sürekli bir şekilde artırmamız rakiplerimiz karşısındaki en önemli avantajımız... Hem Türkiye'de hem de yurtdışında faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya yönelik yatırımlar yapıyoruz. Hizmet ağımızı sürekli genişletiyoruz. Aynı zamanda müşterilerimize en düşük fiyatlarla en kaliteli ürünleri sunarken maliyet yönetimini etkin bir şekilde yapabilmemiz de hızlı büyümemizde önemli rol oynuyor.
Yakında ülkemizde rakipsiz kalacaksınız gibi görünüyor. Bu sizin hızınızı kesmez mi?
Türkiye’de indirimli perakende sektöründe faaliyet gösteren önemli kuruluşlar var. Burada çok önemli ve büyüyen bir segmentten bahsediyoruz. Böyle bir pazarın tek şirkete kalması diye bir durum söz konusu olamaz. Adil rekabet koşullarının hâkim olması, bu segmentin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve ülkemiz için değer yaratması açısından büyük önem taşıyor. BİM olarak biz rekabet olmasını istiyoruz.
Son yıllarda ki hızlı büyümeniz kimi çevreleri tedirgin etmeye başladı. Bir yanıyla perakendecisiniz, bir yanıyla da private label markalarınızla üretici firmaların rakibi konumundasınız. Bu ikili rekabet ortamını nasıl yönetiyorsunuz?
BİM Türkiye ve tüketiciler için değer ortaya çıkartan, verdiği vergilerle kamuya kaynak sağlayan, istihdama katkıda bulunan, perakende sektörünün büyümesine öncülük eden lider bir kuruluştur. Büyümemizin kimseyi tedirgin edeceğini düşünmüyoruz. Özel markalar her zaman bize güç katan, müşterilerimizin beğenisini toplayan ürünler oldular. Kendi alanlarında piyasadaki rekabeti güçlendiren, dolayısıyla kalite artışını destekleyen bir rolleri bulunuyor. Özel markalı ürünlerimiz sayesinde üretim yapan tüm tedarikçilere özellikle kobilerin verimliliklerine büyük destek sağlıyoruz. Bizimle birlikte kobiler de büyüme ve gelişme kaydediyorlar.
BİM AVRUPA’DA DEĞİL, KUZEY AFRİKA VE ORTADOĞU’DA BÜYÜYECEK
Küresel anlamda en ciddi rakibiniz ALDI… Ülke dışında büyümek konusunda, ALDI ile aranızda bazı paylaşımlar yaşanabilir mi?
Küresel düzeyde değerlendirdiğimiz zaman ALDI ile aynı pazarlarda mücadele etmediğimizi görebiliyoruz. ALDI Almanya ve Avrupa'da güçlü bir perakende zinciridir. BİM'in ise şu an için Avrupa'da bir büyüme hedefi bulunmuyor. Biz Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarını hedefliyoruz. Bildiğiniz gibi, Fas'ta son iki yıldır güçlü bir büyüme ivmesi yakalamış bulunuyoruz. Mısır'da aynı iş modeliyle faaliyete başlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2013 yılının ikinci yarısında faaliyete başlamayı hedefliyoruz.
Markalı ürünlerden tamamen vazgeçmek programınızda mı?
İş modelimizin özünde yapılabilecek maksimum sayıda private label ürün satışa sunmak var. Seçimlerimizi müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiriyoruz. Geçtiğimiz yılki satışlarımızda özel markalı ürünlerin payı %64,1 oldu. Bunun yanı sıra markalı ürünler de yelpazede yer alıyor.
HAZIR YİYECEK SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPILACAK
Türkiye’de private label uygulamasının öncüsü olarak, AR-GE çalışmalarına nasıl bir yatırım yapıyorsunuz? Önümüzdeki dönemde hangi özel ürün gruplarına ağırlık vereceksiniz?
Ar-ge çalışmalarını tedarikçilerimizle birlikte yürütüyoruz. Denetimi bağımsız laboratuarlara yaptırıyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle kadın çalışan sayısının artmasıyla hazır yiyecek sektörünün gelişme kaydedeceğini düşünerek bu alana yatırım yapmayı düşünüyoruz.
Yurtdışı operasyonlarınıza Fas ile başladınız. Mısır’la devam etmek istiyorsunuz. Private label ürünleri ile BİM yurtdışında nasıl ilerleyecek?
Mısır pazarına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fas'ta ise bu yıl toplam 50 yeni mağaza daha açarak buradaki mağaza sayımızı 126'ya çıkarmayı planlıyoruz. Private label ürünlerimizin bir çoğunu Fas’ta da tüketicinin beğenisine sunduk. Çok güzel tepkiler aldık. Mısır’da operasyonumuz başladığında yine private label ürünlerimizi Mısırlılarla buluşturmayı hedefliyoruz.
KUZEY AFRİKA’YA YATIRIM YAPACAKLAR DİKKATLİ OLMALI
Arap baharı sizce Kuzey Afrika’daki yatırımlarınızı nasıl etkiledi? Uzun vadedeki öngörünüz nedir?
Kuzey Afrika’da şimdilik Fas’ta faaliyetimiz var ve orada bir sorunla karşılaşmadık. Ayrıca Mısır için karar aldık ve kuruluş çalışmalarımızı başlattık. Uzun vadede bu ülkelerin istikrara kavuşacağına ve büyük iş potansiyeli olacağına inanıyorum. Kuzey Afrika’ya kısa vadede yatırım düşünenlere dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum.
Ülkesinde, sizin gibi çok kuvvetli bir perakendeci olan İsviçre Migros'un değişik kategorilerde üretim yapan fabrikaları var. Siz de benzer yatırımlar düşünüyor musunuz?
BİM olarak doğrudan üretime girmek yönünde bir planımız bulunmuyor.
Bir perakende devi olarak, GSM sektörüne neden yatırım yaptınız?
GSM sektörünü, hızlı gelişen ve BİM'in iş modeli ve anlayışıyla tüketicilere ciddi değer katabileceği bir alan olduğu için seçtik. Kullanıcılara karmaşık paketler içermeyen, avantajlı hizmetler sunuyoruz. Gerçekten değer ortaya koyan ve kaliteli, ama ucuz çözümlere odaklanıyoruz. Güçlü pazarlama ağımız ve marka itibarımızın bizi bu pazarda da hızla büyüteceğini düşünüyoruz.
Teknoloji ürünleriniz “fırsat ürünü” olarak rafa çıkıyor. Gelecekte teknoloji perakendesine el atıp, devamlılığı olan bir teknoloji rafı oluşturacak mısınız?
Mağazalarımızda zaman zaman teknoloji ürünlerine de yer veriyoruz ve bunlar büyük ilgi görüyor. İş modelimizin içinde sürekli satışta olmayan ancak tüketicilerimizin ihtiyacı olan bu ve benzeri ürünleri iki haftalık satış süreleriyle mağazalarımızda bulunduruyoruz. Bu ürünleri sürekli satmak gibi bir planımız yok. BİM mağazalarının temel konseptini değiştirmek gibi bir niyetimiz bulunmuyor. Yani BİM mağazaları teknoloji marketlerine dönüşmeyecek.
OBEZİTE İLE SAVAŞACAK
BİM’in nasıl bir kurumsal sosyal sorumluluk politikası var?
Van depremi olduğunda biz en hızlı şekilde insanımızın yanındaydık. İmkânlarımız ölçüsünde deprem mağdurlarına yardım ettik. Somali’ye yine ciddi bir miktar yardım yaptık. Eğitim Her Engeli Aşar projesine ana sponsor olduk. Bu proje engellilerle ilgili toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi açısından önemliydi. Yeni bir proje olarak Artvin Valiliği’nin öncülüğünde bir okul yaptıracağız. Ayrıca yine yeni bir proje olarak, gelecekte ülkemiz için büyük tehlike arz edecek obezite konusunda değerli bilim adamlarıyla birlikte bir proje için hazırlık yapıyoruz.
BİM - TARİHÇE
1995: Türkiye’de bir ilk olarak yüksek indirimli satış (Hard-discount) iş modelini uygulamak üzere ve 31 Mayıs itibariyle BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR şirketi kuruldu ve aynı yıl 21 mağaza açılışı gerçekleşti.
1997: Türkiye’nin ilk özel markası (private label) olan Dost Süt, tüketicinin beğenisine sunuldu. 100. mağaza hizmete açıldı.
2000: 500. mağaza hizmete açıldı.
2001: BİM, ekonomik krize rağmen 87 mağaza daha açtı.
2004: 1.000. mağazanın açılışı gerçekleşti.
2005: BİM’in toplam hisselerinin %44,12’si halka arz edildi.
2006: BİM ciroda %32,8’lik bir büyümeyle mağaza sayısını 1.454’e çıkardı.
2007: BİM ciroda %34’lük bir büyüme gerçekleştirdi. Mağaza sayısını 1.734’e çıkardı.
2008: BİM 7 yeni bölge merkezi ve 551 yeni mağaza açarak mağaza sayısını 2.285’e çıkardı. Ciroda %42’lik büyüme elde etti.
2009: Fas’ta açılan mağazalarla ilk yurtdışı operasyonuna başladı. Yurt içinde 343 yeni mağaza açarak mağaza sayısını 2628’e çıkardı.
2010: Fas’ ta toplam 44 mağaza sayısına, yurt içinde ise 2.951 mağaza sayısına ulaşıldı. Mağaza sayısı ve ciro büyüklüğü açısından Türkiye perakende pazarının lideri oldu.
2012: 31 Mayıs 2012 itibariyle yurtiçinde 3468 mağaza, 20.380 çalışan, Fas’ta ise 90 mağaza sayısına ulaşmış durumda. 2. yurt dışı yatırımı için Mısır seçildi. Hazırlık çalışmaları sürüyor.
Retail News/ Özel Haber
http://retailnews.com.tr/sn/news/pt/ful ... 41/seo/BIM